29 március 2012

A tökéletes tavaszi cipő!

Létezik ilyen egyáltalán? Kétség nem fér hozzá, hogy sokaknak az egyik kedvenc évszaka a tavasz - nekem abszolút a No.1. -, de azért okoz némi fejtörést a mindennapokban. Nyáron egyértelmű, hogy sarukat, szandikat, néha vászoncipőket húzunk fel, télen szintén jöhet a meleg csizma minden változata, na de tavasszal (és ősszel)? Amíg tegnap 20 °C volt, addig ma már csak 13°C körül. Egyik nap száz ágra süt a Nap, másik nap pedig be van borulva és esik. Természetesen ezek egy nap is váltakozhatnak, tehát otthonról elinduláskor nem árt előre gondolni. Sokaknak ez persze nem okoz problémát, mert rengeteg cipővel rendekeznek(ünk), és van miből választani. Vagyis őszintén megmondom, hogy még így is nehéz. Most nem azokra az alkalmakra gondolok, amikor beülünk a barátnőkkel korzózni, és bőven felhúzhatunk egy magassarkút, vagy éppen egy Tisza - parti randira, ahova mondhatni kötelező is egy szép darab :). Hanem azokra a napokra, amikor tudjuk, hogy egész nap rohangálni fogunk, melózni, ügyeket intézni, órákra járni - éppen ezért a magas sarkú cipellők kimaradnak, elnézést azoktól, akik ilyenkor is ezt húznak :).

springshoes


Mik is a szempontok ezekben az esetekben?
1. Természetesen legyen a lehető legkényelmesebb. Ilyenkor könnyen elcsábulunk és az új cipőt egyből felhúzzuk, na ez nem biztos, hogy a legjobb ötlet, ugyanis az esetek nagyobb százalékában 2 óra után fel fogja törni a lábunkat. Ha megvásároltunk egy új csini cipellőt, fokozatosan törjük be, szoktassuk hozzá a lábunkat, és később lehet belőle rohangálós cipő. Ezek alapján gondolom sokaknak a sportosabb darabok jutnak az eszébe. Kényelmes, találhatunk már csinos darabokat, viszont egy zuhé alkalmával simán beázik. A másik probléma, hogy eléggé meg van kötve a kezünk, ha pl. egy magas szárú tornacipőt választunk a napi szetthez: aznap sportosak leszünk. Ez persze nem probléma, sőt! Egy sportos szettet is csinosítani lehet -feltéve, ha ez szándék. Nézzük tovább ezeknek a cipőknek a tulajdonságait. Mivel vékony a talpuk, egy egész napos rohangálás után, bőven előfordul, hogy megfájdul a derekunk, ugyanis semmi sarka nincs - akiknek nincs ilyen problémájuk, legyenek hálásak :).

sneakersI.

sneakersII.


2. Legyen csinos. Így már bővül a kör, de szűkítsük is le gyorsan a topánkákra, balerina cipellőkre. Garmadával találhatunk ilyen cipőt már minden utcasarkon, potom pénzekért. Kényelmes is, csinos is, de szintén beázik egy eső alkalmával. Azonban nagyon jól kihasználható: lehet viselni farmerral, szövetnadrággal, szoknyával, bármivel. A lehető legkézenfekvőbb megoldás tavaszra, a melegebb napokra. Amikor még 10-18°C között van a hőmérséklet, nem feltétlen a legjobb választás. Egy harisnyával is hideg még, könnyen fel lehet ám fázni. Sokak nem tartják ezt szempontnak, pedig nagyon fontos. Tehát én ezt melegebb időkben ajánlom, akkor viszont tökéletes - ha nem esik az eső.
FlatsI.

FlatsII.

FlatsIII.


3. Az eső márpedig esik. Vannak természetesen olyan kényelmes bőrcipellők, amelyek már nem áznak be, de nem feltétlen csinosak. Na de ne legyünk ennyire szőrszálhasogatóak, elégedjünk meg azzal, hogy végre nem lesz vizes a lábunk egy esős nap után. Kényelmesek is, viszont az áruk már nem igazán kedvező.

Ebből a kategóriából ki sem maradhat a gumicsizma. Nekem még nincs egy darabom sem, így csak hipotézisek alapján tudok ítélkezni. Rövidre zárva, szerintem nem a legkényelmesebb választás egész napra, de tény, hogy tuti nem fog beázni.
leathershoesI.

rubbers


4. Legyen használható a hidegebb napokon is. Erre ott vannak a csodaszép félcipők. Rájuk is elmondható minden, ami a balerina cipőkre. Kényelmesek, csinosak, viszont ők már melegítik is a lábat. Itt egy kis szerencsével már találhatunk olyat, amit kibír egy esőt. Anyagválasztáskor nem árt odafigyelni, hogy könnyen tisztítható legyen, mert nagyon ellepték a piacot azok a cipők, amiket nagyon nehéz takarítani, még a különféle csodaszerekkel is. Ez is legyen szempont a választáskor, hogy mennyire tisztítható.

springshoesIII.

5. Végül jöjjön egy olyan kategória, amellyel sokan nem vagytok kibékülve, ez pedig a telitalp. Kényelmes még egész napra is és csinosan mutat a lábon (ha meg van a megfelelő fazon). Viszont szintén csak a meleg napokra ajánlott, nem harisnyával...
SpringshoesI.

springshoesII.
A következtetéseket levonva szerintem egy cipő nem elég erre a szezonra. Miért is? Egyrészt, mert nem higiénikus/egészséges mindennap egy cipőt zúzni, sem a lábunknak, gerincünknek, sem a cipellőnek. Másrészt nagyon nehéz olyan cipőt találni, ami minden tavaszi szeszélynek megfelel - ettől független létezik (valahol). Aki nem szereti a kínai cipőket, ő is találhat magának a boltok polcain megfizethető áru darabokat - amik nagy valószínűséggel szintén kínából származnak, tisztelet a kivételnek. Most nem szeretnék belemenni ebbe, valamint abba sem, hogy milyen minőségűek ezek a cipők, nem ez a posztom célja :).


Ti megtaláltátok már a tökéletes tavaszi cipőt? Nektek melyik a legfontosabb szempont?

9 megjegyzés:

topankablog.hu írta...

Aww... már csak azt kell eldönteni, hogy melyik legyen! :)

sunbeam írta...

Nem egyszerűű :))

Csillu írta...

Ó, örök hála, megmentettél több hét agyalástól:)
Nem-beázós magasszárú tornacipőm van (primarkos műbőr, nagyon tuti), így két kategóriát is lefed:), és van egy sportos lótifuti lapos balerinám.
szeretném egy kicsit magasabb sarkú hétköznapis cipellőt (nadrággal-szoknyával is hordhatót), egy gumicsizmát és egy nőcis magastalpút még:)

sunbeam írta...

Csillu: örülök, ha segítettem :)

sok olyan magas sarkút lehet találni a boltokban, aminek kisebb a sarka. nem hiszem, hogy ezzel problémád lesz :). kínaik is tele vannak vele, meg a divatmárkák üzletei is, és persze Reno és társai is. Nálunk a H&Mben is van nagyon cukker, ami kb 6 centis :)

Gumicsizmával én is nagyon régóta szemezek, de kizárólag feketével :).

csill87 írta...

Köszi, nagyon hasznos volt, és a cipők is nagyon szépek, amiket kiválasztottál :)Nekem a telitalpúak tetszenek a legjobban, olyan kényelmesek!

sunbeam írta...

csill87: Szívesen :). Telitalpúak bizonyám, hogy nagyon kényelmesek. Egy napot simán végig rohangálok bennük :).

doo-doo írta...

Egyetértünk, nem elég egy pár cipő tavaszra! :D
Egyébként én is írtam erről a témáról, ha esetleg érdekel:
http://doodoogardrobja.blogspot.com/2012/03/tavaszi-labapolas-kozeleg-szandalszezon.html

Amistad írta...

Nagyon király a blog, tudsz ehhez hasonló helyet, ahol férfi termékekről, srácoknak szóló bejegyzéseket írnak?

sunbeam írta...

Köszönöm :). Én ezt a két blogot olvasom:
http://zoldhegyi.hu/blog/
http://hestyle.blog.hu/