03 szeptember 2011

A Topánka - cipőblog vendégbejegyzése : Vörös rúzs VS. Tűsarok


Mi is ez? :) Úgy gondoltam, hogy szívesen látnám más bloggerinák bejegyzéseit a blogomon, és úgy láttam, Ti sem bánnátok :). Mivel a blogom alapból cipőblognak indult, ezért mindenképpen olyan bloggerinát szerettem volna találni, aki ebben a témában ír. A Topánka - cipőblog szerzője, Topánka szuperül megoldotta a kérésemet :). Egy olyan bejegyzést írt Nektek, ami a szépségápoláshoz is kapcsolódik! Íme tehát az első vendégposzt!

Egy hódításra készülő szépség eszköztárából nem hiányozhat a vörös rúzs és a tűsarkú sem. De tudjuk egyáltalán, mit szimbolizálnak és miért örvendenek ekkora népszerűségnek a csábítás eme kellékei?

A vörös rúzs az egyik legmegosztóbb kozmetikum. Némelyen ódzkodnak tőle (köztük e sorok írója is), mások el sem tudják képzelni egy napjukat anélkül, hogy élénk színűre ne festenék ajkaikat.  Szinte minden női táskában ott lapul egy vörös, mikrocsillámos, rózsás , korallos árnyalatú, hidratáló, ajakfeltöltő hatású verzió, de gondoltátok volna, hogy a rúzs története egészen az ókorba nyúlik vissza? Már Kleopátra is ezzel hódított – nem is akárhogyan! 

A bejegyzés folytatódik:).

Talán épp a férfifaló uralkodónő alapozta meg a kozmetikumok rossz hírét... mindenesetre a középkori Európában leginkább az örömlányok éltek a feltűnő smink eszközeivel. Népszerűségére egészen a huszadik századig kellett várni, mikor a női egyenjogúsági mozgalmaknak köszönhetően változott a rúzs megítélése – csak idézd fel a huszas évek némafilmjeinek sötét ajkú, ceruzavékony szemöldökű sztárjait, akik férfiszíveket törtek össze, és nők milliói akartak hozzájuk hasonlóan kinézni. A csábos kinézet mögé nézve felfedezhetjük a rúzs szexuális referenciáit is: a szájfestékkel hangsúlyozott ajkak valójában a női nemi szervet jelképezik, az ajakfestés pedig egyenesen szexuális felhívás. Mindez bizonyítottan tudatalatti szinten működik.És mi a helyzet a tűsarkúval? Nos, a középkorban a jómódú férfiak előjoga volt magas sarkú cipőket viselni -  ez egy vicces, de valós tény a tűsarkú történelmében. Hölgyek körében is terjedő trend, vagyis az akkoriban használt magas talpak azonban nem csak a származásról árulkodtak, sokkal prózaibb okokból is használták őket: viselőjük könnyebben megbírkózott a csatornázást nélkülöző itáliai utcák mocskával. A koturnusz magas talpai az évszázadok során emelt sarokra redulálódtak, amely az aktuális divatot követve törpülhetett és emelkedhetett - és emelkedett is, hiszen a magas sarok és talp a nőt mintegy istennőként piedesztálra helyezi, a férfivágyak tárgyává emeli. Bár csak a vízválasztó 1900-as évekre sajátították ki teljesen a nők a magas sarkakat, népszerűségük azóta is töretlen.  Formálják a feneket, vádlit, "mellet ki-hasat be" tartásra késztetik viselőjüket – ebben rejlik vágykeltő hatásuk. Ugyan egy-egy szezon a gardróbok legaljára száműzi őket, biztosak lehetünk benne, hogy még jó ideig a színen maradnak, hiszen a tűsarkú legalább annyira fontos része a divattörténelemnek, mint a vörös rúzs.

És íme: a neves olasz tervező, Alberto Guardiani összekombinálta a kettőt, megalkotva az "überfegyvert": a rúzssarkú cipellőt! Talán nem lesz olyan sikeres, mint a vérvörös rúzs és a tűsarkú topánka külön-külön, de épp olyan figyelemfelkeltő – és végső soron nem az ellenkező nem érdeklődésének felkeltése lenne a cél? Te melyiket viseled, ha pasizni indulsz? Kíváncsi vagyok, egy beauty-blogon a rúzs vagy a tűsarkú kap-e több szavazatot – netán a kettő együtt?

8 megjegyzés:

Rose írta...

Hát, a tűsarok inkább, mint a rúzs. Mivel igencsak szeplős vagyok, és néha még pattanásaim is vannak, nagyon rosszul áll a vörös rúzs :( De a sarok nem csak pasizni jó, hanem bárhol, bármikor ^^

Vick írta...

Én is inkább tűsarokra szavazok! :)
Sunbeam, kicsit nem ide illik, de ma néztem az essence honlapot, és ez a rajzolt csaj bal oldalt... mintha rólad mintázták volna... :)

http://www.essence.eu/hu/termekek.html

Kole írta...

Mindkettő! Külön-külön és egyszerre is. CSak ügyelni kell, hogy ne legyen közönséges.

Ha mindenképp választani kell, akkor a rúzs.

sunbeam írta...

Nekem is mindkettő :). Tűsarok nekem alap egy bulihoz, ritkán fordul elő, hogy nem azt húzok :). Rúzs is mindig, habár az nem mindig vörös :)

Vick: :) picit tényleg hasonlít :)

dorottyazsofia írta...

A klasszikus vérvörös nem áll jól nekem rúzsban, így maradok a tűsaroknál :).

Rami írta...

rúúúúzs.

polarpanna írta...

vérvörös vagy málna színű rúzs.
a tűsarkúakkal nem vagyok jóban. akárhányszor venném fel, kimegy a bokám, vagy a térdem benne... -.-"

Bikira írta...

Imádom a magassarkú cipőket, szinte csak azt hordok.:) Az élénk rúzsokat az utóbbi 1 évben kedveltem meg, egyre jobban szeretem őket is.:)
(Andi)