09 július 2009

"Lenne egy perce...?"

Akik nagyobbacska városban laknak, és még ki is merészkednek az utcára, akkor biztosan fognak találkozni egy emberkével, aki vagy szórólapot nyom a kezébe, vagy leszólítja a tipikus lenne egy perce kérdéssel.
Egyik csoporttársammal éppen ebédelni siettünk 2 óra között, még tavaly, és egy hittéríteni kívánó férfi megállított minket, hogy veszünk e tőle könyvet. Mondtuk, hogy kösz nem, sietünk enni. Ő mondta, hogy ha ad két szendvicset, akkor meghallgatjuj? Mondjuk nem és elsuhantunk mellette. Hihetetlenek ezek az emberek. Boldog boldogtalan ott árul és kéreget. Pajtásommal megbeszéltük, hogy ha azt mondtuk volna neki, hogy wc-re kell mennünk, akkor elővesz a táskájából egy bilit, vagy mi? Már nem is szeretek végig menni a Kárász utcán, mert mindig vannak ott vagy jósnők, vagy derékszögű kéregető nénik, vagy bőrkabát akciós fiúk-lányok, vagy kiwi sunos bigék, vagy jótékonykodók. És persze mi vagyunk a gonoszak, akik nem állunk meg nekik.

Ez az egész téma onnan jutott eszembe, hogy láttam a BKV megtévesztésről készült videót. Ez a jobbik eset. Az indexes riporter megállította az embereket, hogy tudják e, hogy nem kell ott lyukasztaniuk. Sokan csak elrohantak, meg hülyén néztek rá, mert mindenki utálja azokat akik így leszólítják őket. Azt gondoljuk, hogy ránk akar sózni valami bolondságot. Pedig ő csak jót akart. De az emberek mégis legyintetttek, hogy 'jóvanhaggyámán'.

Tehát rendszerezzük a fajokat. Kezdjük a jókkal. Igen csekély számban vannak jelen az utcákon, talán kihalás veszélyezteti őket, sőt lehet, hogy nem is nagyon születtek meg ezen faj képviselői. Ők általában segíteni akarnak nekünk, mint jelen esetben, hogy ne lyukasszunk, mert nem kell.

Vannak a közvéleménykutatók, akik kíváncsiak a véleményünkre. Akár arra, hogy milyen zene szóljon a kedvenc szórakozóhelyünkön, akár arra, hogy milyen vallásúak vagyunk, mindegy nekik, csak kérdezzenek.

Kéregető, lenyúló, no comment. Nem, nincs 50 Ft.-om.

Kedvenc fajunkat akik ránk akarnak tukmálni valamit, nem sok különbözteti meg az előző kéregető, lenyúló egyedtől. Aki szeretne gyerekeken segíteni megtalálja a módját, aki szeretne könyvet venni, hála az Égnek rengeteg könyves bolt van, oda megy. Nincs szükség rátok. Ne akarjatok plüss macit ránk sózni 2000 Ft.-ért, mert beteg gyerekeken segítek vele. Van számos számlaszám ahova lehet utalni, amit tényleg meg is kapnak. Ezt meg ki tudja.

Szórólapos bigék talán még a legelvislehetőbbek, ők jobbik esetben nem jönnek utánunk. Diákmelósok, kapnak érte pénzt és csá. Úgyis tudják, hogy az első kukában kidobjuk. Én nagy ívben kerülöm őket. Az 50%-os kamu bőrvásár szöveg nem nyerő.

Koszos, kopott ruhába öltözött jósnőkkel is találkozhatunk már. Éljen.

Szerinted? Mik vannak még?

2 megjegyzés:

Vicktor írta...

Kedvenc hogy vegyek szakácskönyvet. Úgy nézek ki én mint aki főz? :)
Amúgy nem rossz a blog, bár a post-ok 90% nem érdekel, de azért bent vagy a feed-ben. És jó nyarat. :) (és amúgy vicktorsmith.blog.hu, csak hogy megragadjam az alkalmat)

sunbeam írta...

Szia Viktor. Jó tudni, hogy egy ismi olvas :).
Igazából nem a fiúkat célzom meg, mint olvasóközönség, de örülök, hogy tetszik. Nekem meg a zenéid tetszenek, amiket wiwen küldesz :).

Szép nyarat neked is.