30 március 2009

Hova tart a műkori?

Tegnap lett vége a Műkorcsolya és Jégtánc Világbajnokságnak és azon csodálkozom, nem először, hogy hova tűnnek a nagy nevek? Ők is öregszenek, értem én. Olyan mindent elsöprő program, mint Yagudin-é, vagy Plushenko-é - igaz, nem ő volt a favorit, de elismerem, hogy kivételes tehetség volt - mikor lesz megint? EB-n az oroszok mindig taroltak. Most? 1 érmet vittek haza. Jégtáncban. Eltűntek a jó táncosok, korisok. Na jó, nem tűntek el, mert még most is vannak nevek, akik bámulatos programot hoznak össze. Nekem a totális kedvencem S. Lambiel volt. Abbahagyta a versenyzést, legnagyobb bánatomra. De sebaj, mert Tomas Verner itt van még. A cseh fiú 2008-ban EB-bajnok lett, legyőzve Brian Joubertet. Az 1992-es Petr Barna óta ő szerezte meg az első aranyat az országának. A göteborgi hosszú programja tényleg csodás volt:

De ő sem az a biztos pont, akinél tudhatjuk, hogy mindig dobogós lesz. Igaz ez azért jó is. Amikor még itt voltak az oroszok :D, akkor mondhatni tudtuk, hogy kik lesznek benne az első 3-ban. Most izgalmasabb, ez igaz. De kb. csak az utolsó csoport futása az, ami leköt. A többiek nem kötnek le a tv előtt, még a fenekük sem az igazi :P. A gála műsorok sem olyan izgalmasak. Plushi mindig olyan programot csinált, amit mindig felállva tapsoltak és mindig lenyűgözte a közönséget. Hiányzik a műkoris életből. Azért meg kell hagyni, hogy Joubert sem piskóta, én addig nagyon szerettem, amíg itthon EB bajnok lett, akkor teljesen Yagudint idézte, talán ezért szerettem. Ma már nem ő a kedvenc. És ott vannak a felfelé igyekvők:
Az EB-n nagy meglepetés volt Samuel Contesti (ITA) ezüst érme. Az eredetileg francia srác ( a képen ), nagyon nagyot futott a kűrben, tényleg megérdemelten lett második.
A harmadik, a már kicsit korosodó Kevin van der Perren lett (belga), nekem ő sosem volt szimpatikus. Megugorja amit kell, de művészileg engem nem ejt bámulatba. Ő már régi nótás, nagyon ingadozó tehetséggel. És még egy meglepi, a francia Yannick Ponsero, aki a kűrben, mindenkit megvert.
Tehát azért vannak nevek, de talán Jouberten és esetleg Verneren kívűl egyikőjük sem az, akire mondhatjuk, hogy mindig tökéletes programot futnak és mindig fognak rájuk emlékezni. Tegnap este pont erről beszélgettünk a párommal, csak éppen Lambiel kapcsán. Ugyebár abbahagyta, mivel elért mindent amit akart, nagyon fiatalon. És kérdezte a párom, hogy így fognak e rá emlékezni? Mert Plushi amikor indult, mindig nyert érmet, nem 1 éven át. Ő biztosan beírta magát a történelembe. Reméljük Lambi is. Valamint azt is remélem, hogy összeszedik magukat a versenyzők és mindig tök jó kis programokat fognak futni :). Európán kívűl a hatalom Amerikában, Japánban és Kanadában van. Őket én nem annyira szeretem, de Lambiel után a kedvencem Evan Lysacek. Most ő lett a VB-bajnok. Ő a rövid program után második volt, de a kűrben tarolt:

Testalkata tökéletesen megfelel egy műkorisnak és tud is vele élni. Nagyon szép magasakat ugrik, szépen is mozog. Forgásokban számomra az örök király Lambiel!

Na és a lányok. Pff... Erre ennyit tudok mondani. Az EB-n a finn lányoknál várták az érmeket, annyira nem jött be. A finnek nagyon szépen koriznak. Még említést érdemel Karolina Kostner, Sarah Meier (kedvenc :) ), de a többiek annyira nem. Az oroszok innen is hiányoznak, főleg Slutskaja.
Most a VB-n, Yuna Kim, új legjobb időt állított fel a világranglistán. Megérdemelten, azt kell, hogy mondjam. Európa itt először a 6. helyen tűnik fel, előtte ázsiaiak és amerikaiak landoltak.

Jégtáncban és párosban szintén hasonló a helyzet, habár a táncosoknál valamivel jobb. Ott tényleg végiglépkednek a szamárlétrán és végignézhetjük a párok fejlődését. Innen is hiányoznak az oroszok, főleg Nafka-ék.

Azért nem kell azt hinni, hogy nagyon negatívan látom a mostani helyzetet. Most is vannak ügyesek, csak nem biztos, hogy van annyi, mint pl. 4 éve. Már nem nagy szám, ha 4fordulatosat ugranak a srácok. Elvárás úgymond. Régebben még az volt. Új elvásárok kellenének és kicsit izgalmasabb programok és szenvedélyesebb versenyzők. Némelyeket mintha csak kiraktak volna a jégre. És ennyi.
Juli, eurosport átkapcsoltam

Nincsenek megjegyzések: